top of page

Kunstmatige intelligentie, aanleiding voor aanpassing van de auteurswet?


Ik was vandaag bezig met een stukje over het fotoauteursrecht toen in de Volkskrant mijn oog viel op een artikel over het gebruik van kunstmatige intelligentie voor het maken van “nieuwe” werken. AI-programma’s zijn getraind met speciaal voor dat doel opgeslagen databestanden. Ik legde mijn stukje over een inbreuk op het auteursrecht van een fotograaf door de verkoper van een huis en zijn makelaar maar even opzij. Dit had toch wel voorrang.


AI en auteursrecht

“Kunstenaars starten een rechtszaak” luidt de kop. En: “AI maakt inbreuk op auteursrecht”. AI maakt natuurlijk geen inbreuk op auteursrecht, dat is nu juist de kwestie. Dat blijft mensenwerk. Om dat uit te leggen kan ik volstaan met een verwijzing naar eerdere blogs die ik daarover schreef. Zie hierbij de link https://www.keesberendsen.nl/single-post/artificial-intelligence-en-het-auteursrecht-op-een-nieuwe-nirvana-song


Mensenwerk

Het ging in dat artikel over muziek en via een link ook over beeldende kunst. En dus ook over fotografie. Ook werd erin verwezen naar een stukje over het door een dierenbeweging in Amerika voor de rechter geclaimde auteursrecht van een aap met de uitkomst dat volgens de rechter auteursrecht mensenwerk is.


Collagegereedschap

Het onderwerp “AI en auteursrecht” is dus niet nieuw, maar - nu kunstmatige intelligentie als “collagegereedschap” steeds toegankelijker wordt voor potentiële gebruikers - wel actueler. Aanpassing van de wetgeving, zoals ik in de geciteerde artikelen propageerde, is onontkoombaar, al blijft een aantal hoofdregels waaronder het gegeven dat het maken van werken “in de stijl van …” auteursrechtelijk is toegestaan, overeind.


Het stukje dat ik in petto had over fotoauteursrecht komt nog, al is het veel minder spectaculair.

Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page