top of page

Edgar Davids verbiedt gebruik van zijn portret

bron en maker onbekend

In de voetsporen van Johan Cruijf en vele andere bekende Nederlanders is weer eens met succes geprocedeerd op grond van het portretrecht. Dit keer was het Edgar Davids, die zich verzette tegen het gebruik van zijn portret in een computerspel. Twee vragen speelden daarbij een rol: was de figuur in het spel inderdaad een portret van Edgar Davids en had hij voldoende belang om het gebruik te verbieden.

Redelijk belang

Het portretrecht is, hoewel het eigenlijk geen auteursrecht is, maar in zekere zin een beperking daarvan, geregeld in de Auteurswet. Het geeft de geportrettteerde het recht zich tegen gebruik van zijn afbeelding te verzetten als hij daarbij een ‘redelijk belang’ heeft. Een redelijk belang kan in de morele sfeer liggen, maar ook het commerciële belang kan aan de orde zijn. Heeft de geportretteerde een ‘verzilverbare populariteit’?

Herkenbaar

Wat in deze zaak ook speelde was de vraag, wanneer een portret een portret is. Moet het per se om een foto gaan, die een directe afbeelding laat zien van de betreffende persoon of is het voldoende als de suggestie wordt gewekt dat het om die persoon gaat? Is degene waar het om gaat 'herkenbaar'.

De feiten

In deze zaak ging het om het computerspel “League of Legends” (afgekort LoL). Dat wordt ontwikkeld en geëxploiteerd door 'Riot Games'. Het spel bestaat uit virtuele karakters (champions). Spelers besturen ieder zo’n champion. Het team van spelers moet het team van de tegenstanders zien te veroveren. Ieder team heeft een basis van ‘gratis’ champions, die roulerend kunnen worden ingezet. Maar een speler kan ook – tegen betaling aan Riot Games – een zogenaamde “skin” aanschaffen, waarmee hij een champion een ander uiterlijk kan geven. Voor een van de champions, genaamd Lucian, kan de speler bij voorbeeld een “skin” aanschaffen die “Striker” heet. En zo krijg je Striker Lucian.

Gelijkenis

De beschrijving van Striker Lucian voldoet in alle opzichten aan de uiterlijke kenmerken van Edgar Davids. Een donkere huidskleur, sportief postuur, agressieve speelstijl, zwarte dreadlocks, een sportbril en een voetbaluniform. Bij het spel zijn illustraties die deze gelijkenis onderstrepen. Ook twitteraars bevestigden dat dit Edgar Davids was. Een twitter van Riot Games zelf noemde nota bene Edgar Davids als inspiratiebron voor Striker Lucian.

Verweer

Het verweer van Riot Games was mager. LoL was geen voetbalspel, het uniform was fictief en er zijn verschillen in de dreadlocks. Maar zijn er niet per definitie verschillen tussen een persoon en zijn afbeelding, zoals de rechtbank terecht opmerkte. Edgar Davids was kortom herkenbaar in Striker Julian en daarmee stond de inbreuk op zijn portretrecht vast.

Verzilverbare populariteit

Het commerciële belang van Edgar Davids en zijn verzilverbare populariteit waren evident. De vorderingen werden toegewezen en voor Riot Games was het spel gespeeld. Zij moest de inbreuk staken en alsnog stukken in het geding brengen met betrekking tot omzet en winst om de schade te kunnen vaststellen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page