top of page

Youp van ’t Hek's kerstkonijn “Flappie” op het kerstmenu van Todd Rundgren als Floppy






Een auteursrechtelijke kerstboodschap

De Volkskrant van vandaag (3 december 2020) maakt melding van een naar het lijkt flagrante inbreuk op het auteursrecht van Youp van ’t Hek. Afgelopen woensdag hoorde hij zijn lied “It was Christmas morning…” op de radio. Het lied gaat over een jongen die op kerstochtend zijn konijn Flappie kwijt is en het later (bij het kerstdiner) terugvindt. Nu was het wéér hommeles.





Tekst (in vertaling) en muziek identiek

In werkelijkheid gaat het volgens Youp van ’t Hek nagenoeg om een kopie van zijn lied gezongen door de Amerikaanse popmuzikant Todd Rundgren. Wel in vertaling maar voor het overige identiek, ook voor wat betreft de muziek van Jan Kokken. Op de hoes van de uitgebrachte plaat prijkt in volle glorie de naam van Flappie. Rundgren windt er geen doekjes om. Alleen spreekt hij Flappie uit als Floppy. Who cares!


Top 2000

Het nummer van Youp van ’t Hek was enorm populair toen het in 1980 uitkwam en bleef tot nu toe in de top 2000 staan. Todd Rundgren schijnt goede zakelijke banden met Nederland te hebben en een grote jongen in zijn vak als songwriter te zijn. Ik denk dat je kunt zeggen dat zijn kwaliteiten verder reiken. Het kopiëren gaat hem kennelijk ook goed af.


Buma

Merkwaardig lijkt vooralsnog de reactie van Buma die Youp van ’t Hek kennelijk bijstaat in de kwestie. Als het juist is wat ik lees in de Volkskrant concludeert Buma slechts “dat hij recht heeft op een vergoeding als een liedje dat hij geschreven heeft in het buitenland gebruikt wordt”. “De inkomsten behoren via onze Amerikaanse collega’s naar ons te gaan, zodat wij aan Youp kunnen uitkeren” luidt de nogal kortzichtige reactie van Buma. Het lijkt alsof bij een inbraak tegen de inbreker wordt gezegd: gaat u maar rustig verder met inbreken, als u maar wel afrekent.


Het verbodsrecht en haar morele component

Is dat niet een bonus op het jatten van andermans werk? Dat nog los van de misschien wel belangrijkere overweging dat de auteur daarmee de regie over zijn werk kwijtraakt. Met bovendien het gevolg dat het auteursrecht wordt gereduceerd tot alleen maar het recht op een vergoeding. Het auteursrecht als verbodsrecht en daarmee ook als instrument om het morele auteursrecht (het droit moral) af te dwingen wordt daarbij gemakshalve gepasseerd. Ik zou het - ook in het belang van de collectieve uitoefening van het auteursrecht (door een auteursrechtorganisatie) - niet juist vinden als Todd Rundgren hiermee wegkwam. Ik hoop dat Buma in het belang van Youp van ’t Hek én het algemene auteursbelang tot betere gedachten en een krachtiger optreden komt.


Bron foto: De Volkskrant

Tags:

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page