top of page

Het retweet gedrag van FvD

De Volkskrant van vandaag, 24 mei jl. maakt melding van een studie van een drietal desinformatie onderzoekers van de Universiteit Leiden naar het retweet gedrag van FvD-politici. De conclusie van de studie is, dat deze politici structureel Twitteraccounts retweeten die grossieren in antisemitisme. Dat verbaasde mij niets. Al een paar jaar geleden besteedde ik daar aandacht aan in een nieuwsbericht met de titel “Thierry Baudet en het auteursrecht op Pepe”. In essentie ging het stukje over het auteursrecht van de Amerikaanse striptekenaar van de kikker, Matt Furie.


Misbruik

Maar de aanleiding van het artikel was het misbruik dat werd gemaakt van Pepe als politiek symbool van de uiterst rechtse Alt-Right beweging in Amerika. De van oorsprong goedaardige Pepe werd afgebeeld in nazi-uniform en in KuKlux Klann outfit. Ook Donald Trump kaapte Pepe door in 2015 een afbeelding van zichzelf als Pepe te tweeten.


Connectie met Baudet

Alt-Right zag een paar jaar geleden wel brood in een connectie met Baudet en tweette de twee foto’s die te zien zijn in het hiervoor geciteerde nieuwsbericht, een van Baudet met een Pepe masker op, liggend op een vleugel en de andere, staand op een plein met Pepe op zijn schouder. Een een-tweetje zou je zeggen tussen Alt-Right en Baudet, die de foto’s retweette en ze ‘hilarisch’ noemde.


Auteursrechtelijke aantasting

Dat hier sprake is – zoals in de studie van de Universiteit Leiden wordt geconcludeerd – van een laagdrempelige manier om mensen bij zijn beweging te betrekken, lijkt mij evident. Dit afgezien van de auteursrechtelijke connotatie dat er weinig studie voor nodig is om vast te stellen dat Pepe als stripfiguur danig is aangetast en de maker zich daartegen ongetwijfeld met succes zou kunnen verzetten.


Fotograaf

En dan nog dit. De foto waarop Baudet liggend op een vleugel is afgebeeld, is gesigneerd met “Erkenbrand.nl”. Erkenbrand is de Nederlandse tak van het Amerikaanse Alt-Right. Volledigheidshalve meld ik dat de oorspronkelijk foto gemaakt is door Mieke Meesen. Dat is op zichzelf een interessante auteursrechtelijke omstandigheid. Maar dat voor nu terzijde.

Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page