top of page

Namaak ster en kerstboom

Het was allesbehalve vrede tussen de twee groothandels in decoratieartikelen Edelman en Casa International, toen Edelman Casa ervan beschuldigde dat zij haar kerstboom en ster namaakte.

De feiten

De ster en de kerstboom van Edelman zijn gemaakt van zwart metaal en worden verlicht met LED lampjes aan een lichtsnoer van het type ‘snake lights’. Het snoer is om het frame heen gedraaid en de lampjes zijn om de twee centimeter geplaatst. Beide artikelen kun je met twee onderaan bevestigde buizen in de grond zetten. Casa International brengt nagenoeg dezelfde artikelen op de markt en Edelman wil daar een eind aan maken en gebruikt daarvoor onder anderen het auteursrecht. Dit is auteursrechtelijk namaak, zegt zij.

Oorspronkelijk karakter

Voor Casa International geen kerstoplossing en Edelman stapt naar de (kort geding) rechter. Die moest in de eerste plaats de vraag beantwoorden of de kerstboom en ster werken waren in de zin van de Auteurswet. Hebben zij, zoals de jurisprudentie verlangt, een ‘oorspronkelijk karakter’ en dragen ze het ‘persoonlijk stempel van de maker’. Die maakster was volgens Edelman een van haar werkneemsters, op grond waarvan zij als werkgever het auteursrecht op de artikelen in kwestie bezat.

Banaal

De rechter zag er geen been in. De gearceerde vorm van kerstboom en ster is – stelt hij vast - een al van oudsher bestaande en overbekende vorm, waar niets persoonlijks aan is. De vorm is 'banaal'. Het gebruikte materiaal (zwart staal), het lichtsnoer en de afstand tussen de lampjes veranderen daar niets aan. Ook bezit de vorm van de artikelen een zekere technische noodzaak en ook om die reden is er van oorspronkelijkheid (en auteursrecht) geen sprake.

Slaafse nabootsing

Edelman gebruikte ook nog een ander (niet auteursrechtelijk) middel om haar concurrent van zich af te schudden, namelijk het middel van de ‘slaafse nabootsing’. Als iemand een (nagenoeg) exacte kopie van een product maakt, dat op zichzelf (hoewel niet auteursrechtelijk beschermd) een eigen plaats op de markt heeft, maakt hij zich schuldig aan slaafse nabootsing als hij voor dat product heel goed een andere vorm had kunnen gebruiken waardoor geen verwarring zou hoeven te ontstaan met het nagemaakte product. Ook dat argument wees de rechter van de hand. In de periode dat Casa International haar artikelen op de markt bracht bleken er in overvloed gelijkende kerstbomen en sterren op de markt te zijn, zodat van de artikelen van Edelman niet gezegd kon worden dat ze een ‘eigen gezicht’ hadden.

Casa International kan, althans voorlopig - want een gang naar de bodemrechter is niet uitgesloten - haar kerstverkopen voortzetten. Voor Edelman is het een minder vrolijke kerst.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page