top of page

Meesterlijk


A.s. vrijdag, zaterdag en zondag 30 november t/m 2 december, zijn de deuren van de Westergasfabriek in Amsterdam geopend voor bezoekers van Meesterlijk, een event dat door organisatrice Nicole Uniquole wordt omschreven als een “bruisende mini-stad waar zelfproducerende designers, mode-ontwerpers, foodkunstenaars en vaklieden hun passie voor design en ambacht delen met een groot publiek”.

Chapeau

“We worden” aldus de organisatie, “in een sfeervolle relaxte setting deskundig geinformeerd over de laatste ontwikkelingen op het gebied van stijl en design”. Een terechte ode aan het vakmanschap, waar Meesterlijk nu al weer tien jaar voor staat. Dat is knap. De beroepsgroep waar het hier om gaat heeft het toch al niet makkelijk en dat was in de tijd dat Meesterlijk werd opgericht – in de tijd van de crisis – alleen maar erger. Chapeau voor Uniquole en haar organisatie.

Beeldrecht

Het doet mij denken aan de tijd waarin de stichting Beeldrecht werd opgericht (1977) als organisatie die zich het auteursrecht voor deze beroepsgroep aantrok. Makers van creatieve werken hadden als het om hun auteursrecht ging, al niet veel in te brengen. Een slechtere tijd om aandacht (en beloning) te krijgen voor hun auteursrecht was er niet. Maar, werd mij destijds geleerd, kom je de jaren van tegenslag goed door, dan ben je daarna verzekerd van succes. En zo verging het ook Beeldrecht.

Respect

Veertig jaar later bestaat Beeldrecht nog immer, al heet het nu Pictoright En aandacht voor het auteursrecht van ‘de visuelen’ is in ruime mate aanwezig, wat niet wil zeggen dat de exploitanten die aandacht ook voldoende in de praktijk brengen door een navenant respect. Namaak en wurgcontracten zijn nog steeds aan de orde van de dag.

Obvious-art.com

Ik feliciteer Meesterlijk met haar tienjarig bestaan en voorspel, dat de aandacht voor het ambacht zelfs of juist in tijden van robots, kunstmatige intelligentie en algoritmen alleen maar zal toenemen. O ja, wat betreft die kunstmatige intelligentie, google even op ‘obvious-art.com’ en er gaat een wereld aan auteursrechtelijke vraagstukken voor je open. Geen bedreiging, wel interessant. Daarover een andere keer. Nu eerst naar het Event van Meesterlijk. Zie voor praktische informatie: www.meesterlijk.nu.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page