top of page

Fotograaf wint auteursrechtzaak voor gebruik foto op internet


Een eenvoudige rechtzaak, maar significant voor het spreekwoord “kies eieren voor je geld’. Dat advies is gericht aan de Verzekeringsmaatschappij, NHV Verzekeringen, die zonder toestemming van de fotograaf voor haar website een foto van een auto-ongeluk had gebruikt. De meeste punten konden eenvoudig door de (kanton)rechter worden afgetikt.

Auteursrechtelijk beschermd werk

Was de foto een auteursrechtelijk beschermd werk? Ja. De foto had een eigen oorspronkelijk karakter en droeg het persoonlijk stempel van de maker, nu deze bij het maken van de foto vrije keuzes had gemaakt ten aanzien van onder meer de hoek waarin het ongeluk is gefotografeerd, de objecten, personen en omgevingskenmerken die op de foto te zien zijn. Foto's van een professionele fotograaf zullen overigens al gauw voldoen aan genoemde criteria.

Wie is verantwoordelijk, eigenaar of bouwer van de website?

Was de benodigde toestemming van de fotograaf verkregen voor het gebruik van de foto? Nee. NHV sputterde op dit punt nog wel tegen door te stellen dat de bouwer van de website de rechten had geregeld, maar (a) kon NHV dat niet hard maken en (b) ontsloeg dat NHV niet van de verplichting tot het regelen van de rechten. Zij is zelf verantwoordelijk voor de inhoud van haar website. Van haar kan worden verwacht dat zij zich ervan vergewist of de foto auteursrechtelijk beschermd is en wie de maker is alvorens daarvan gebruik te maken.

Geen kwade opzet

Kon NHV nog hoop putten uit haar argument dat er geen sprake was van kwade opzet. Ook al niet. Weliswaar had NHV na lange tijd niet te hebben gereageerd op de aanschrijving van de gemachtigde van de fotograaf een bedrag van € 250,- overgemaakt op de diens rekening, maar het was, zo oordeelde de rechter terecht, niet aan NHV om te bepalen wat de schade van de fotograaf was. Die vorderde een bedrag van 2x € 270,-, het ene deel voor zijn economische schade en het andere voor het niet vermelden van zijn naam bij de foto (persoonlijkheidsrechtelijke schade). Totaal derhalve € 540,-. De rechter wees die schade toe.

Advies, neem soms je verlies

De zaak koste de fotograaf bijna € 2000,- aan proces- en advocaatkosten en ook die kwamen zoals dat is geregeld in IE zaken, voor rekening van de Verzekeringsmaatschappij. Misschien had NHV een rechtsbijstandsverzekering, maar het advies is om in duidelijke gevallen als deze eieren voor je geld te kiezen en – desnoods na een kort maar krachtig juridisch advies – maar meteen je verlies te nemen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page