top of page

Ontwerpers en ondernemers, leg niet alleen je fiets aan de ketting maar volg het voorbeeld van Ray-B

Iedereen (nou ja bijna iedereen) zet zijn fiets op slot om te voorkomen dat hij wordt gestolen en een ander ermee vandoor gaat. Je wilt niet alleen voorkomen dat je je fiets kwijt raakt (de ergernis, het gedoe en - last but not least - de kosten van een nieuwe fiets) ook het feit, dat de dief nu op jouw fiets rijdt is moeilijk te verteren.

Immateriële eigendom

Een fiets is een voorbeeld van materiële eigendom. Maar hoe zit het met de immateriële eigendom? Een ontwerp voor een stoel, een gebruiksvoorwerp (zoals een fiets) en andere voorwerpen waar design een rol speelt zijn daar voorbeelden van. Achter die materiële voorwerpen zitten creatieve concepten. En ook die zijn beschermd. Ja, en ook die kun je op slot zetten.

Modewereld

Dat dat hard nodig is blijkt regelmatig. Diefstal in de designwereld is schering en inslag. Bekend is de diefstal in de modewereld. Een recent voorbeeld is de namaak, althans het onrechtmatig op de markt brengen en verkopen, van zonnebrillen onder de bekende naam Ray-Ban, een van de merken van de Italiaanse producent Luxottica S.P.A.. De namaker gaf nul op het request toen hij werd gesommeerd zijn onrechtmatige handel te staken, zodat Luxottica de deurwaarder op hem af moest sturen met een dagvaarding.

Ray-Ban merken

Ook in rechte bleef gedaagde buiten beeld, zodat een verstekvonnis volgde. Luxottica had zijn Ray-Ban ‘teken’ (het creatieve concept dus) gelukkig “op slot” gezet door het als merk te registreren. Het merk met de bekende cursief geschreven letters, waarvan de R en de B in kapitaal, is al langere tijd niet alleen als woordmerk maar ook als beeldmerk ingeschreven in zowel het Beneluxregister als in het Europese merkenregister. Daardoor kon de rechter de vorderingen van Luxottica eenvoudig toewijzen.

Veroordeling

Gedaagde moet binnen 24 uur na betekening van het vonnis niet alleen stoppen met de verhandeling van de inbreukmakende zonnebrillen, hij moet ook de gehele voorraad binnen 10 dagen ter vernietiging afgeven en alle adressen verstrekken van degenen (waaronder de leveranciers) die bij de inbreuk betrokken zijn. Daarbij dient hij tevens alle informatie te overleggen waarmee de schade van de merkhouder bepaald kan worden en waarmee hij tot afdracht van zijn winst kan worden gedwongen. Ook komen de proceskosten, waaronder die van de advocaat (totaal ruim € 5000,-) voor rekening van gedaagde.

Registratie

Ben je ontwerper of ondernemer van ‘design’-producten, leun dan niet alleen op het (overigens vormvrije) auteursrecht en volsta niet met een depôt van het product als model, maar overweeg ook de registratie van het teken waarmee het product op de markt word gebracht en waarmee de herkomst ervan wordt vastgelegd. Het is een extra en soms onmisbaar ‘slot’ voor kapers op de kust. Dat kan veel waard zijn.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page