top of page

Eminem wint plagiaatzaak tegen politieke partij


Een hilarische rechtszaak speelde in Nieuw-Zeeland waarbij magistraten en advocaten zonder enige emotie luisterden naar een rap van Eminem om vast te stellen of er sprake was van plagiaat van een nummer van Eminem. Een scherper (en humoristischer) contrast tussen de gevestigde orde en de vrije wereld van de rap is nauwelijks denkbaar.

Foto Chris Pizzello/AP

Lose Yourself

Het ging om het nummer Lose Yourself (sic!) dat vrij letterlijk was overgenomen en in 2014 gebruikt door de National Party van Nieuw-Zeeland voor een verkiezingscampagne. De zaak werd aangespannen door Eight Mile Style, de onderneming van Eminem.

Merk

Hilarisch was ook, dat het nummer dat door de National Party werd gebruikt, werd aangeduid als Eminem Esq. Ja, dan ligt er nogal dik bovenop, dat het ook de bedoeling was om aan te haken bij Eminem. En het zou ook zomaar een inbreuk kunnen zijn op het merkenrecht van Eminem, een pseudoniem van Marshal B. Mathers en als merk door hem gedeponeerd.

Schadevergoeding

Eminem won de zaak glansrijk. Schamel verweer van de National Party was, dat zij het nummer in goed vertrouwen had gekocht bij een muziekbibliotheek. Nogal naïef voor een politieke partij. Het goede vertrouwen koste de partij wel € 350.000, het bedrag dat gebruikelijk zou zijn voor een vergelijkbare licentie. Niet alleen een dure reclamecampage maar ook een campagne waar je geen stemmen mee wint.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page