top of page

Waarom Ilja Gort (voorlopig) won


Ilja Gort heeft het kort geding dat wijnomporteur LFE tegen hem had aangespannen wegens inbreuk op haar merk Sum-merlot gewonnen. Waarom?

Voor de feiten verwijs ik naar mijn blog van afgelopen maandag.

Nog niet in de handel

De rechter bracht enkele overwegingen naar voren op grond waarvan er naar zijn mening geen sprake was van verwarring. In de eerste plaats zei hij, dat de Sum-merlot van LFE nog niet op de markt was. De wijn was nog niet gebotteld. Er kan daarom volgens hem geen sprake zijn van verwarring.

ZoMerlot subnaam van La Tulipe

Verder zegt de rechter dat de ZoMerlot een wijn is in de serie La Tulipe, een van de bekende wijnen van Gort. Dat blijkt ook uit de presentatie op het etiket van de flessen. Ook daarom is er geen kans op verwarring, aldus de voorzieningenrechter.

Dreigende verwarring

Zonder het vonnis in detail te hebben gelezen is mijn voorlopige reactie allereerst, dat het argument van de rechter dat de Sum-merlot nog niet op de markt is, niet sterk is. De vraag bij dit kort geding is immers niet of er verwarring is, maar of er kans op verwarring dreigt. Dat dat het geval is is duidelijk. Je zou, omdat de Sum-merlot nog niet op de markt is, wel een vraagteken kunnen plaatsen bij het spoedeisend karakter van de zaak.

Communicatiefunctie

Dat er geen kans is op verwarring over de herkomst van het merk, omdat de ZoMerlot van Gort op het etiket als subnaam van La Tulipe wordt gebruikt, is eveneens aanvechtbaar. Een merk heeft behalve de functie om verwarring te voorkomen ook een communicatiefunctie. Moeilijk ontkent kan worden dat Ilja Gort met zijn ZoMerlot een voorschot neemt op zijn voornemen (zie hierna), althans op de mogelijkheid, het potentiële Sum-merlot publiek naar zich toe te trekken.

Voorlopig oordeel

Ilja Gort heeft voorlopig gewonnen, maar het laatste woord hoeft daar niet mee te zijn gezegd, zeker nu Ilga Gort zegt niet uit te sluiten, volgend jaar weer een wijn onder de naam ZoMerlot te gaan verkopen, ook al is er dan waarschijnlijk wel Sum-merlot in de handel.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page