top of page

Foto op Facebook vrijbrief voor gebruik?

Een professionele fotograaf, handelend onder de naam Studio Rogier Bos, claimt auteursrecht op een door hem gemaakte foto die op Facebook stond. De foto - van een rijdende PostNL vrachtwagen - was door Drankgigant gebruikt voor haar website. Volgens Drankgigant mocht dat, omdat de foto op Facebook stond. Had zij gelijk?

Erkenning auteursrecht

Dat Bos auteursrecht heeft op zijn foto’s en dat – in het algemeen - toestemming nodig is om die te gebruiken, was niet in geschil. Drankgigant erkent dat. Drankgigant stelt echter, dat zij vrij was deze foto te gebruiken, omdat die op Facebook stond. En daar ging Drankgigant in de fout.

Algemene Voorwaarden Facebook

In de eerste plaats had Bos de foto niet zelf op Facebook geplaatst. Maar ook gaf Drankgigant een onjuiste uitleg aan de algemene voorwaarden van Facebook, die geen algemene vrijbrief inhouden om daarop geplaatste foto's (en ander auteursrechtelijk beschermd materiaal) zonder toestemming te gebruiken. Die foto's mogen slechts door anderen op Facebook worden gedeeld.

Reclamedoeleinden

Het plaatsen van de foto van Bos op een website voor reclamedoeleinden ging verder dan het delen van de foto op Facebook en dus had Drankgigant toestemming aan hem moeten vragen. Daar kwam nog bij, dat zijn naam niet bij de foto was vermeld, wat eveneens in strijd was met het auteursrecht.

Geen kwade opzet

De rechter wees, ondanks het beroep van Drankgigant op het ontbreken van kwade opzet, de gevorderde schadevergoeding van € 375 toe, vermeerderd met de incassokosten en veroordeelde Drankgigant bovendien in betaling van de advocaatkosten.

Advocaatkosten

Aan het vonnis te zien heeft Drankgigant zich in deze procedure niet laten bijstaan door een advocaat. Die had vermoedelijk zijn client al heel snel geadviseerd het beter maar niet tot een procedure te laten komen en zijn verlies te nemen. In ieder geval had zij zich daarmee betaling van de kosten van de advocaat van Bos bespaard.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page