top of page

Dopper onrechtmatig beschuldigd van plagiaat

Kan stelselmatige beschuldiging van plagiaat aan het adres van een concurrent onrechtmatig zijn? Dat was kort gezegd de vraag in een procedure tussen de waterflessenmaker Dopper en een concurrent die handelt onder de naam ‘Join The Pipe’.

Heksenjacht

Een paar voorbeelden van de beschuldigende tweets die Dopper van haar concurrent over zich heen kreeg:

@KajMunkColleger @kmcglazenhuis Doppers zijn Foppers. Plagiaat is strafbaar

Das haben wir nicht gewusst. The one and only dopper original. H2O bottle. No #Dutch #design #mvo #fairtrade #water.

Al is de l#dopper leugen nog zo snel, internet achterhaald hem wel.

#Madoff #Blatter #Platini of #[de ontwerper] & #[eigenaar] van @De_Dopper ze komen uiteindelijk allemaal aan de beurt.

Plagiaat van H2O

De bekende waterflessen van Dopper zouden niet origineel zijn maar een kopie van een Russische ontwerp, bekend onder de naam ‘H2O’. De beschuldigingen waren systematisch en dat het om een serieuze afbraakactie ging bleek ook uit een e-mail die Dopper van Join The Pipe (JTP) ontving. Die luidde als volgt:” "Nu heb ik kleine tweets verstuurd als voorbode op wat er de aankomende jaren komen gaat. Wellicht heb je daar al iets van gemerkt anders moet je mij maar even gaan volgen."

Vrijheid van meningsuiting

Dopper liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter. Zij eiste dat JTP zou stoppen met haar aantijgingen en vorderde een dwangsom bij iedere overtreding daarvan. JTP beriep zich op haar vrijheid van meningsuiting, waarbij je volgens JTP op een beetje overdrijving en provocatie niet al te veel moet letten. Een daarbij: er bestond toch ook enige overeenkomst tussen de Dopper en het Russische ontwerp? Dat waren toch vaststaande feiten?

Reputatieschade

De (kort geding) rechter zag het anders. Die noemde de uitingen van JTP ‘volstrekt ongenuanceerd’, niet gebaseerd op onderzoek en uitermate schadelijk voor de reputatie van Dopper. Het recht van Dopper op haar goede naam gaat boven het recht van gedaagde op de vrijheid van meningsuiting. De rechter heeft ook gekeken naar de beschuldiging van plagiaat door Dopper op de Russische H2O-fles. Uit het overgelegde (onduidelijke) beeldmateriaal bleek daar volgens de rechter onvoldoende van.

Hoger Beroep

Ook in hoger beroep wint Dopper de zaak. Al haar grieven – op één niet inhoudelijke grief na – worden afgewezen. Ook de grief, waarin JTP zegt, dat de rechter niet had mogen beoordelen of er sprake was van auteursrechtinbreuk. De hoger beroep-rechter wijst dat van de hand. Natuurlijk mocht hij dat wel, immers Dopper had in de procedure gevorderd dat JTP moest stoppen met Dopper te betichten van auteursrechtinbreuk. Ja, dan moet een rechter daar natuurlijk ook onderzoek naar doen.

Vonnis

Join The Pipe wordt veroordeeld en moet stoppen met haar beschuldigingen van plagiaat aan het adres van Dopper. Als zij zich daar niet aan houdt, verbeurt zij een dwangsom van € 1000,- per keer tot een maximum van € 50.000,-. Ook de advocaatkosten van de procedure zijn voor rekening van Join The Pipe.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page