top of page

Marine Le Pen beschuldigd van plagiaat


“De Franse rechts-populistische politica Marine Le Pen heeft delen van een toespraak van haar rechtse rivaal Francois Fillon letterlijk overgenomen” meldde het nieuws zojuist. Ik hoorde de teksten zoals uitgesproken door beide politici over elkaar heen en de gelijkenis was inderdaad frappant. Zelfs de intonatie leek identiek.

Plagiaat

Dat is ontegenzeggelijk plagiaat en het zal ongetwijfeld breed uit worden gemeten door de tegenstanders van Le Pen. Het verweer is er ook al en dat zal wel ingegeven zijn door inderhaast ingewonnen juridisch advies.

Parodie

De medewerkers van Le Pen geven de gelijkenis toe – dat kan ook moeilijk anders – maar claimen dat zij dat met een knipoog deed en debat wilde uitlokken. Het riekt een beetje naar het verweer dat uitgaat van het gebruik van het werk van een ander ten behoeve van een parodie.

Auteursrechtelijke uitzondering

In het auteursrecht is een dergelijk gebruik toegestaan, maar het moet dan wel echt om een parodie gaan en dat kun je hier in twijfel trekken. De definitie van een parodie in het auteursrecht is: 'een bespottende (ironische) nabootsing van een werk, waarbij dat werk tot voorwerp van lachlust wordt gemaakt en waarbij het contrast met het originele werk overheerst'.

Franse Verkiezing

Zo te horen was van een nabootsing van de toespraak van Fillon in parodistische stijl geen sprake. Marine Le Pen zal met sterkere argumenten moeten komen dan haar 'knipoog'. Maar zeker is dat zij debat heeft uitgelokt. Het zal de gemoederen nog wel even bezig houden, in elk geval tot a.s. zondag, de dag van de tweede ronde van de Franse verkiezingen.

Tags:

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page