top of page

De auteursrechtelijke perikelen rond Zara, Thierry Baudet en Pepe the Frog


Thierry Baudet en Pepe the Frog figureerden - in onderling verband – al eerder in een van mijn blogs over auteursrecht. Baudet gebruikte de kikker graag in zijn (re)tweets met verwijzing naar een plaatje waarop hij te zien is, liggend op zijn vleugel en met een masker voor zijn gezicht in de gedaante van Pepe, the Frog. Pepe, het ooit onschuldige en levenslustige figuurtje van zijn geestelijk vader Matt Furie, maar al snel gekaapt door de Amerikaanse 'alt-rightbeweging' en ingezet voor een hele andere levensvisie.

Jatwerk

En nu voegt Zara zich dus ook in dit gezelschap. Toevallig is dat niet. Bij Zara lopen al langer ontwerpers rond die zich graag schuldig maken aan jatwerk. In een van mijn blogs (2 augustus 2016) gaf ik daar al een voorbeeld van. Bestaande ontwerpen van onder meer de Amerikaanse ontwerpster Tuesday Bassen werden nagenoeg een op een door Zara gekopieerd. En nog niet zo lang geleden presteerde Zara het ook om een kindershirt te voorzien van strepen en een gele jodenster. Zara jat niet alleen, maar heeft kennelijk bovendien geen benul van de symbolische betekenis van de door haar ‘geleende’ figuren.

Verweer

De afbeelding van de omstreden Pepe was afgebeeld op een rokje en is inmiddels door Zara uit de collectie genomen. Het nogal slappe verweer van Zara luidt als volgt:

The skirt is part of the limited Oil on Denim collection which was created through collaborations with artists and is only available in selected markets,' heeft een woordvoerder laten weten. 'The designer of the skirt is Mario de Santiago, known online as Yimeisgreat. Mario explores social interactions through his work and in his own words: "The idea came from a wall painting I drew with friends four years ago." There is absolutely no link to the suggested theme.'

Het afschuiven van de verantwoordelijkheid naar de ontwerper van het kledingstuk en diens ‘verklaring’ die er in feite op neer komt, dat hij de kikker al eens eerder had gebruikt voor een muurschildering, getuigt nu niet bepaald van een auteursrechtelijk sterk ontwikkeld bewustzijn dat je mag verwachten van een modebedrijf en haar ontwerpers.

Sterke zaken

Matt Furie, de geestelijk vader van Pepe, krijgt het druk als hij alle inbreukmakers op zijn creatie auteursrechtelijk wil vervolgen. De kans dat hij de genoemde inbreuken zou winnen is groot en hij zou daarmee tenminste een statement maken waarmee de kans op herhaling sterk zou worden verkleind.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page