top of page

LAND ROVER vs LAND GLIDER

Bij het depot van een merk gelden bepaalde regels. Het te deponeren merk mag niet identiek zijn aan een ander al bestaand merk, maar het mag er ook niet teveel op lijken, althans niet zoveel dat daardoor verwarring kan ontstaan met een al bestaand merk. Zo werd Nissan toen zij het merk LAND GLIDER wilde deponeren, geconfronteerd met een bezwaar van LAND ROVER.

Warenklasse 12

LAND ROVER richtte haar peilen met name op de inschrijving van het merk LAND GLIDER voor producten die vallen onder warenklassen 12, ‘middelen voor vervoer over land, door de lucht of over het water’. De Land Glider die al in 2008 door Nissan werd gelanceerd, is een smalle tweepersoons auto, waar je achter elkaar zit i.p.v. naast elkaar. Het voertuig gaat schuin door de bocht zoals een motor.

Onderscheidend

Het bezwaar van LAND ROVER lijkt logisch. LAND ROVER staat – de merknaam zegt het (althans in een aantal talen) zelf al – voor ‘vervoer over land’. En beide merken beginnen met het woord LAND. Maar Nissan vindt dat woord niet onderscheidend genoeg om een rol te kunnen spelen bij de vraag of het merk bij het publiek tot verwarring kan leiden. Het woord LAND beschrijft bovendien slechts wat het voertuig doet, namelijk ‘vervoer over land’ en dat mag je dan toch vrij gebruiken.

Niet beschrijvend

De Europese rechter die de zaak nu heeft behandeld, ziet de zaak echter anders. Die gaat ervan uit dat het woordelement LAND helemaal niet beschrijvend is. Dat woord wordt namelijk lang niet door iedereen in de Europese Unie begrepen als referentie aan ‘de oppervlakte van de aarde’. Daarmee wordt de redenering van Nissan verworpen.

Gevaar voor associatie

Dat betekent dat het woordelement LAND wel degelijk meetelt bij de vergelijking van beide merken en dat LAND ROVER in het gelijk wordt gesteld met haar stelling, dat het publiek kan denken dat LAND GLIDER iets te maken heeft met LAND ROVER. Het merk LAND GLIDER wordt dus geweigerd.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page