top of page

PUMA in de aanval tegen inbreuk op haar rechten


Schoenen zijn een gewild plagiaat-object. Ik schreef op mijn website al eerder stukjes over auteursrecht-elijke kwesties m.b.t. schoenen. Zie ‘De Stijl van Ivanka Trump’ en ‘Een auteursrechtelijk slippertje’. Er is er nu weer een. In de US loopt een zaak van Puma tegen winkelketen Forever 21.

Stopzetting productie en verkoop

Forever21 zou een aantal Fenty X Puma-ontwerpen, gemaakt door Rihanna, hebben gekopieerd. Puma vordert de stopzetting van de productie en de verkoop. Tevens eist Puma de afdracht van de winst die Forever met de verkoop heeft gemaakt. De zaak speelt in de US en ook daar wordt dus net als in het Nederlandse auteursrecht het winstafdracht-beginsel ingezet als 'maat' voor althans een deel van de geleden schade.

Grote gelijkenis

Als je de afbeeldingen bekijkt zie je inderdaad een grote gelijkenis tussen de drie ontwerpen van Puma (de Creeper, de Bow Slide en de Fur Slide), telkens links en de namaaksels van Forever2, telkens rechts. Vergelijkingen als deze lopen overigens vaak uit op het optellen en aftrekken van de overeenkomsten en verschillen die er vaak zijn. Daarbij moeten de overeenkomsten in de meerderheid en opvallend zijn en bovendien kunnen bogen op auteursrechtelijke bescherming.

Gebruik van goodwill en reputatie

Puma maakt zijn aanklacht ‘breder’ door niet alleen haar eigen schade naar voren te brengen, maar ook te wijzen op het algemene inbreuk-gedrag dat Forever vertoonde door gebruik te maken van de goodwill en reputatie van ook andere hoog genoteerde merken. Het lijkt alsof daar een soort strafrechtelijk element wordt gebruikt, dat verder gaat dan de primair civielrechtelijk benadering.

Registratie modelrecht

Het waren in eerste instantie fans van Puma en van Rihanna, die aan de bel trokken. Het kwaad straft zichzelf dus, mede dankzij de oplettende schoenenfans. Ook in Duitsland loopt er een zaak over dezelfde modellen. Daar is het Topshop die op plagiaatpad is. Dat er ook op producten als schoenen auteursrecht en/of (geregistreerd) modelrecht rust, is kennelijk nog steeds een onvoldoende onderkend feit.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page