top of page

Naam Vrouwen Partij (VP) niet misleidend


Een bestuursrechtelijke zaak met een intellectueelrechtelijk kantje. Nieuwe politieke partijen schieten uit de grond, soms met voor de hand liggende namen, omdat ze willen beschrijven waarvoor ze staan. Zo liet op 14 november de “Vrouwen Partij (VP)” zich aldus inschrijven in het register voor de aanstaande verkiezingen. De Vrijzinnige Partij stelde daar beroep tegen in. Er zou bij de kiezers gevaar voor verwarring kunnen bestaan.

Gevaar voor verwarring

Die terminologie “gevaar voor verwarring” kennen we uit het merkenrecht en het handelsnaamrecht, maar is hier dus onderdeel van een - hele andere - bestuursrechtelijke afweging. In de Beleidsregel van de Kiesraad omtrent de schrijfwijze van een aanduiding staat dat tekens in combinatie met letters en/of cijfers worden geregistreerd, mits de tekens functioneel zijn in relatie tot de rest van de aanduiding. De Vrijzinnige Partij nu vond de afkorting VP niet functioneel in relatie tot de rest van de aanduiding.

Functioneel

De bestuursrechter wijst dat af. Hij stelt vast dat in de Beleidsregel niet staat dat een afkorting (dus bestaande uit letters) functioneel moet zijn, maar dat slechts de tekens functioneel moeten zijn. De tekens bestaan hier uit de twee haakjes om de lettercombinatie VP heen en die zijn volgens de rechter zonder twijfel functioneel, omdat deze schrijfwijze duidelijk maakt, dat het een voluit geschreven aanduiding is (Vrouwen Partij) met de afkorting daarvan (VP). Gevaar voor verwarring ziet de rechter ook niet, omdat de afkorting VP geen afkorting is die deel uitmaakt van de door de Vrijzinnige Partij geregistreerde aanduiding.

Misleiding

Was de aanvraag tot registratie dan misschien misleidend voor de kiezer, omdat die zou kunnen denken dat beide partijen aan elkaar gelieerd zijn, zoals de Vrijzinnige Partij stelde? Ook al zo’n afweging afkomstig uit het merkenrecht. Ook daar ging de rechter niet in mee. De Vrijzinnige Partij heeft de afkorting PV niet opgenomen in haar officiële naam, maar gebruikt die afkorting in de praktijk soms wel. Dat is echter niet genoeg om misleiding aan te nemen, waarbij de redenering zal zijn dat de Vrijzinnige Partij het zelf in de hand heeft of zij de afkorting van haar naam wel of niet gebruikt.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page