top of page

Het auteursrechtelijk lijden van Pepe


De lijfspreuk van Pepe - de kikker zoals hij door de Amerikaanse striptekenaar Matt Furie werd bedacht - luidde: "Feels good man". Na wat Pepe auteursrechtelijk is overkomen, is van Pepe's lijfspreuk nog weinig overeind. Zijn goede gevoel is ver te zoeken.

Matt Furie verspreidde "zijn" kikker vanaf 2005 via internet als een soort puberale underground humor. Hij is permanent stoned en beleeft met zijn vriendjes de nodige avonturen.

Andere versies van Pepe

Pepe werd langzaam maar zeker razend populair en zijn lijfspreuk werd een vaste grap op het rauwe internetforum 4chan. Toen Katy Perry een eigen plaatje van Pepe twitterde ging het pas echt los. Er verschenen op internet allerlei op Pepe lijkende versies van de kikker.

Gebruik voor accounts

Op een goed moment werd Pepe zelfs gekaapt door een groep racistische twitteraars die hem als afbeelding gebruikten voor hun account. Hij stond bij gaskamers in een nazi-uniform of in een Ku Klux Klann outfit. Hij werd het symbool van de 'alt-right-beweging', een groep radicale anti-multiculturalisten en anti-feministen.

Donald Trump

Je kon er op wachten, Pepe is nu ook ingelijfd bij het campagneteam van Donald Trump. Trump zelf verspreidde in 2015 via Twitter een plaatje van zichzelf als Pepe. En zo kwam een onschuldige kikker op de officiële lijst te staan van haatsymbolen, naast bij voorbeeld het hakenkruis en het brandende kruis van de KKK.

Persoonlijkheidsrecht

Kon de Auteurswet Pepe dan niet uit zijn auteursrechtelijke lijden verlossen. Ja natuurlijk! Zijn geestelijk vader had op kunnen staan en het misbruik kunnen verbieden. Met het in de Auteurswet geregelde persoonlijkheidsrecht kan de maker zich verzetten tegen de aantasting van zijn werk. Niet alleen als er veranderingen in worden aangebracht, maar ook als het in een context wordt geplaatst, waar het niet thuis hoort.

Eer en goede naam

Het zal de grootschaligheid van het gebruik en de ongrijpbaarheid van de inbreukmakers zijn geweest die Matt Furie ervan hebben weerhouden om in te grijpen. Maar nu zijn kikker zelfs door de grote politiek is gekaapt voor de uiting van standpunten die haaks staan op zijn eigen standpunten, zou hij toch eigenlijk zijn stem moeten verheffen. Al was het met het geluid van zijn in eer en goede naam aangetaste kikker.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page