top of page

'Uber Alles' inbreuk op 'Uber'?


Is 'Uber Alles' een inbreuk op'Uber' en kunnen we een rechtszaak verwachten tussen de bekende taxidienst Uber en het Nederlandse autoverhuurbedrijf KAV? Uber is een internetonderneming die bemiddelt tussen reizigers en aanbieders van personenvervoer in inmiddels 67 landen, Uber Alles is een nieuw autodeelplatform bedacht door KAV Autoverhuur. KAV staat voor 'Kan Alles Vervoeren’. Uber trok wel even de wenkbrauwen op, toen ze kennis nam van het plan van KAV om een dienst op te richten met een naam die wel heel dicht aanschurkte tegen haar eigen naam. Was dit geen merkenrecht-inbreuk?

Zelfde sector

Uber drukt zich, denk ik voorzichtig uit als ze zegt, dat het gebruik van een naam die zoveel gelijkenis vertoont met haar naam, nota bene in een sector die ook te maken heeft met autotransport, ‘opvallend' is. Ik voorspel, en daar hoef je geen helderziende voor te zijn, dat hier sprake is van een regelrechte inbreuk op het merkenrecht van Uber.

Verwarringsgevaar

Het merkenrecht verleent de merkrechthebbende een uitsluitend recht op het merk. Hij kan het gebruik in het economisch verkeer door derden van tekens die gelijk zijn aan zijn merk of daarmee overeenstemmen, verbieden. Voorwaarde is dat het moet gaan om een gebruik voor waren of diensten, waarvoor het merk is ingeschreven en dat er gevaar bestaat voor verwarring. Beide voorwaarden lijken hier vervuld. Tussen Uber en Uber Alles bestaat een grote gelijkenis. Dat wordt nog benadrukt doordat het woord 'Uber' in 'Uber Alles' voorop staat. Daarop ligt zodanig de nadruk, dat er gevaar bestaat voor associatie en dus verwarring.

Ongerechtvaardigd voordeel

Uber kan er intussen ook aanspraak op maken een 'bekend' merk te zijn. Voor zover Uber Alles zou stellen, dat haar diensten van een andere orde zijn dan die van Uber en er daarom geen gevaar voor verwarring bestaat, zou Uber kunnen stellen dat Uber Alles van haar bekendheid profiteert. Uber Alles trekt een - in merkenrechtelijke termen uitgedrukt - 'ongerechtvaardigd voordeel' uit de reputatie van Uber.

Van geen kwaad bewust

Uber Alles zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. De door haar bedachte naam was niet meer dan het resultaat van een stevig robbetje brainstormen. Als Uber Alles dat volhoudt dan wordt dit ongetwijfeld een stevig robbetje juridische touwtrekkerij, waarbij Uber Alles vermoedelijk aan het kortste eind zal trekken.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page