top of page

Playboy, Britt Dekker en GeenStijl (2)

Playboy, Britt Dekker en GeenStijl. Al jaren geleden was dat een issue, waarbij het ging om de vraag, of er inbreuk werd gemaakt op het auteursrecht van Playboy door GeenStijl. Geen Stijl had, nadat een reportage in Playboy met naaktfoto’ van Britt Dekker was uitgelekt, op haar website een hyperlink geplaatst naar een Australische website, waar die foto’ s illegaal te zien waren.

copyright afbeelding: GeenStijl

Ongeoorloofde openbaarmaking

Maakte GeenStijl zich daarbij schuldig aan een ongeoorloofde openbaarmaking in de zin van de Auteurswet? Daarvoor moest eerst vaststaan of er sprake was van een openbaarmaking. De rechtbank toetste die vraag niet alleen aan artikel 12 van de Auteurswet, maar ook aan artikel 3, lid 1 van de Auteursrechtrichtlijn 2001 en aan de jurisprudentie van het Hof van Justitie EU.

Auteursrechtinbreuk

Nadat daar destijds een uitspraak over was gedaan die voor GeenStijl negatief uitpakte (haar handelwijze werd weliswaar niet als auteursrechtinbreuk maar wel als onrechtmatig aangemerkt), heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie daarover nu, nadat haar daarover een oordeel was gevraagd, een uitspraak gedaan. Die komt erop neer, dat GeenStijl niet slechts onrechtmatig had gehandeld, maar zich ook schuldig had gemaakt aan auteursrechtinbreuk.

Hyperlinken met winstoogmerk

Het Europese Hof maakt daarbij onderscheid tussen het bewust - met winstoogmerk - hyperlinken door bedrijven naar een illegale bron en het hyperlinken door particulieren, die zich niet bewust zijn van het illegale karakter van de bron.

Onderzoeksplicht

Bedrijven die met winstoogmerk hyperlinken zullen zich ervan moeten vergewissen, dat de bron niet illegaal is. Laten ze dat na, dan is er sprake van auteursrechtinbreuk. Voor particulieren ligt dat anders. Voor hen bestaat er niet zo’n onderzoeksplicht. Een hyperlink door een particulier naar een illegale bron wordt dus volgens de uitspraak van Het Europese Hof niet aangemerkt als een auteursrechtinbreuk.

Piraterijbestrijding

De Piraterijbestrijding zal met deze uitspraak verheugd zijn. Piraten kunnen niet meer tot hun verweer alleen maar aanvoeren, dat zij slechts hyperlinken. GeenStijl en vergelijkbare media die hun nieuws deels graag ‘vullen’ met hyperlinks, lopen een serieus risico op auteursrechtinbreuk te worden aangesproken.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page