top of page

‘Stee aan Zee’ verwarrende handelsnaam


Sinds voorjaar 2016 is in Katwijk een onderneming actief op het gebied van de verhuur van logies aan zee. De onderneming heet ‘Stee aan Zee Katwijk'. In Serooskerke is al veel eerder (2013) een onderneming gevestigd, die vakantiehuisjes en appartementen verhuurt onder de naam ‘Stee aan Zee’, zonder aanvulling met een plaatsnaam. Kan ‘Stee aan Zee‘ in Serooskerke ‘Stee aan Zee Katwijk’ met succes verbieden die handelsnaam te voeren?

Risico op verwarring

De rechter moest die vraag beantwoorden aan de hand van de Handelsnaamwet. Artikel 5 van die wet zegt, dat het verboden is een handelsnaam te voeren, die een ander al eerder voerde of die daar sterk op lijkt, wanneer daardoor in verband met de plaats van beide ondernemingen en hun aard het risico op verwarring bestaat.

Beschrijvend

Katwijk zegt dat ‘Stee aan Zee’ zo-ie-zo geen bescherming kan genieten, omdat de naam te ‘beschrijvend’ is, een benadering die volgens de regels van het merkenrecht tot afwijzing van een merk kan leiden. ‘Onzin’, zegt de rechter. ‘Stee’ is een archaïsch woord en geen algemeen gebruikte aanduiding. Volgens de Van Dale betekent ‘stee’ , bovendien een ‘plek’ of ‘boerderij’ en is dus niet beschrijvend voor logiesdiensten.

Niet afwijkend genoeg

Dat er gevaar voor verwarring was, was al meerdere keren bewezen. Niet alleen klanten vergisten zich in beide ondernemingen, maar ook een koffieleverancier, die een rekening naar de verkeerde Stee aan Zee stuurde. De toevoeging ‘ Katwijk’ maakt de naam niet afwijkend genoeg.

Verschillende vestigingsplaatsen

Tenslotte was de vraag of de verschillende vestigingsplaatsen van de twee bedrijven geen voldoende tegenargument was. Hemelsbreed is de afstand tussen Katwijk en Serooskerke 130 km. Ook dat argument ging niet op. In de eerste plaats zijn de diensten van beide ondernemingen niet regio-gebonden en voornamelijk op buitenlanders gericht. Beide ondernemingen hebben bovendien gemeen, dat zij aan of dichtbij de Noordzeekust gelegen zijn en gericht zijn op klanten, die een accommodatie dicht bij het strand zoeken.

Verbod

Stee aan Zee Katwijk mag zijn handelsnaam ‘Stee aan Zee Katwijk’ en ‘Stee aan Zee’ (tevens haar domeinnaam) dus niet verder gebruiken en moet ook nog de algehele kosten van de procedure betalen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page