top of page

Gesjacher met domeinnamen inbreuk op merkenrecht

Kun je zomaar een domeinnaam die overeenkomt met een bekend merk, registreren, als het doel daarvan is, onderdelen van dat merk te verkopen? Dat was de vraag toen iemand de domeinnaam ‘bmw-accessoires.nl’ registreerde en daarop door de merkhouder BMW werd aangesproken. Een extra – niet onbelangrijke omstandigheid was, dat het een partij betrof, die erop uit was de domeinnaam aan een geïnteresseerde te verkopen.

Bekend merk

De zaak werd op verzoek van BMW behandeld door het Arbitration and Mediation Center van WIPO, de ‘World Intellectual Propertyright Organisation’. Het Panel van de WIPO dat hier uiteindelijk over beslist, overweegt bij haar uitspraak, dat BMW een bekend merk is en dat het woord ‘accessoires’ als onderdeel van de domeinnaam een gewoon, beschrijvend, niet-onderscheidend element is in de domeinnaam.

Registratie te kwader trouw

De beslissing luidt, dat de aanvrager van de domeinnaam deze (terug) moet overdragen. Een verzwarende omstandigheid daarbij was, dat de aanvrager toen zij een sommatie kreeg reageerde met de opmerking “what do you have in mind for compensation”. In de ogen van WIPO bewees dat overduidelijk, dat het ging om een registratie te kwader trouw.

Domeinnaam inbreuk op merk

Conclusie is dat niet zomaar iedere domeinnaam vrij te gebruiken is. En ook hoeft de houder van een merk niet zomaar te accepteren dat zijn merknaam zonder zijn toestemming wordt gebruikt voor een domeinnaam.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page