top of page

Openbaarmaking opnamen ex-burgemeester Maastricht door PowNed onrechtmatig

Mocht PowNed heimelijk audiovisuele opnamen maken van de ontmoetingen tussen de ex-burgemeester van Maastricht en een door PowNed daarvoor ingezette toyboy? De burgemeester die al een keer eerder door de gemeenteraad van Maastricht op de vingers was getikt wegens zijn activiteiten op een datingsite en zijn daarop volgende als ongepast gekwalificeerde gedrag, was – hoewel hij beterschap had beloofd - opnieuw in de fout gegaan. Hij was ingegaan op een twitterbericht van een toyboy, waarin deze een uitnodiging rondstuurde voor een ‘weekendje’ Maastricht.

Verborgen camera

Er volgde eerst een lunch in een restaurant in Hilversum, waarvan door de stroman van PowNed met een verborgen camera opnamen werden gemaakt en vervolgens een etentje in Maastricht waar PowNed datzelfde deed vanaf een belendend tafeltje. Ongeveer twee maanden later maakte de toyboy verschillende chatgesprekken openbaar, waarna PowNed ook de beelden en diverse opnamen openbaar maakte onder de kop “<Eiser> verslikt zich opnieuw in toyboy”.

Immateriele schade

De burgemeester vordert dat de opnamen en uitzending als onrechtmatig worden aangemerkt en eist behalve een verbod van (verdere) uitzending onder meer een schadevergoeding. Moest hij vanwege zijn dubbele fout bloeden en toezien dat de waarheid op deze wijze aan het licht kwam of was PowNed te ver gegaan.

Persoonlijke levenssfeer

Een mediarechtelijke kwestie, waarbij twee belangen met elkaar strijden, de in art. 8 van het Verdrag voor de rechten van de mens (EVRM) verankerde bescherming van het belang dat de media geen onnodige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer mogen maken en de in artikel 10 van hetzelfde Verdrag geregelde uitingsvrijheid, die ervoor dient een misstand in de samenleving aan de kaak te stellen.

Misstand in de samenleving

Zoals vaker in het recht een afweging van twee belangen. Hoeveel moet een publiek figuur zich laten welgevallen (hoe ver mag de beschadiging van de reputatie gaan) in relatie tot de vrijheid van de media te onderzoeken of de burgemeester in herhaling zou vervallen en daarvan verslag te doen.

Disproportioneel

De rechter oordeelde dat PowNed wel mocht onderzoeken of de burgemeester in herhaling zou vervallen en dat bovendien mocht doen op de toegepaste wijze (met verborgen camera), maar dat de openbaarmaking van het resultaat disproportioneel was in relatie tot de ernst van de misstand.

Misleiding

Daarbij speelde mee, dat de toyboy eerder al over zijn gesprekken met de burgemeester had geblogd (en het nieuws dus al bekend was) en dat PowNed verschillende geluid- en beeldopnamen had gemixt en zich daarmee aan misleiding schuldig had gemaakt.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page