top of page

Een merkenrechtelijke vergissing

Twee enthousiaste ondernemers, die verstand hebben van persoonlijke beveiliging, richten een bedrijf op onder de handelsnaam Safe-ID. Dat bedrijf verkoopt producten, die met persoonlijke beveiliging te maken hebben, zoals polsarmbanden met digitale codes voor persoonlijke en medische gegevens. Ze kregen onenigheid en gingen uit elkaar. Degene die wegging begon een eigen onderneming onder de naam Save Me. Mocht dat volgens de regels van het merkenrecht en het handelsnaamrecht?

Verwarringsgevaar

Was het gebruik van de naam Save Me, anders gezegd, voor de gemiddelde klant, die op zoek is naar dit soort producten, verwarrend en dus niet toegestaan? Er kwam nog iets bij. Save Me gebruikte ook nog diverse save-me/id-domeinnamen, die als je zocht naar Safe ID, naar Save Me leidden.

Overeenkomsten en verschillen

Eerste vraag. Leek Save Me volgens de rechter (in kort geding) merkenrechtelijk teveel op Safe ID om verwarring te kunnen veroorzaken? Bij vergelijking wordt gelet op visuele, auditieve en begripsmatige overeenkomsten. Begripsmatig is er overeenstemming. Het gaat in beide gevallen over persoonlijke veiligheid. Visueel en auditief lijken Safe ID en Save Me ook op elkaar. Dat wordt nog geaccentueerd door het feit, dat in beide merken een hartje in de naam voorkomt. Bij Safe ID is een hartje verwerkt in de letter I, bij Save Me staat een hartje tussen beide woorden.

Geen sterk merk

Toch vindt de rechter de verschillen groter. Zo zijn het lettertype en de kleur verschillend. En ook de betekenis van Safe en Save is niet hetzelfde. Daar komt bij, dat de naam Safe Me als merk niet echt sterk is. Het beschrijft voor een groot deel eenvoudig, wat de onderneming doet. Dat kun je niet monopoliseren. Er zijn bovendien andere bedrijven, die ongeveer hetzelfde doen, en ook ‘Safe’ in hun naam hebben, zoals Keep me Safe en ChildSaveID. Geen inbreuk dus, vond de rechter. Het feit, dat een enkeling zich heeft vergist tussen beide ondernemingen, maakt dat niet anders. Er moet kans op verwarring zijn bij het relevante publiek en niet slechts bij een enkeling.

Handelsnaamrecht

Safe ID had zich ook beroepen op het recht op handelsnaam. Een van de domeinnamen die Save Me had gedeponeerd was ‘save-id’ en daarmee werd doorgelinkt naar de website www.save-me.nu . Dat was volgens de rechter wel een inbreuk, omdat de domeinnaam www.save-id.nl werd gebruikt als handelsnaam en deze handelsnaam vrijwel gelijk was aan de handelsnaam van Safe ID. Save Me moest de inbreuk makende domeinnaam overdragen aan de eisende partij.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page