top of page

Kort geding bakfiets van de baan

Het succes van de Babboe bakfiets en de namaak bakfiets die daar volgens de producent van de fiets het gevolg van was, leidde afgelopen vrijdag bijna tot een kort geding. Op de valreep troffen partijen een schikking.

Ronde vormen en stoere uitstraling

De Vogue, zoals de bakfiets van concurrent ECC heet, zou te veel lijken op de Babboe. Dat zat hem voornamelijk in de ronde vormen van de bak, de constructie van het frame en de stoere uitstraling.

Stijl niet beschermd

Nu valt dat laatste zo-ie-zo al niet onder het bereik van het auteursrecht. Een stijl (ronde vormen of een stoere uitstraling) is vrij. Niemand kan een bepaalde uitstraling van een product claimen. Alleen de concrete uitwerking daarvan, de vorm, mag niet identiek zijn of zodanig van het oorspronkelijke product afgeleid zijn, dat het niet meer als nieuw aan te merken is.

Schikking

Het bewijst maar weer eens, dat auteursrecht geen (oneigenlijk) middel mag zijn om een concurrent lastig te vallen. In het ergste geval zou dat zelfs tot misbruik van recht kunnen leiden. Gelukkig hebben beide concurrenten dat uiteindelijk zelf ook ingezien en op de valreep een schikking bereikt.

Win-win

Misschien jammer voor de rechtspraak, maar natuurlijk veel beter voor de betrokken bedrijven. Intussen hebben zij allebei ook weer even de nodige media-aandacht gehad. De omzetcijfers zullen wel weer stijgen. Win-win?

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page