top of page

Zara maakt inbreuk op auteursrecht


Mode en jatwerk, het is bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat gaat zelfs zover, dat ontwerpers er hun mond niet voor open durven doen uit angst, er dan niet meer bij horen, bij die modewereld waar ze het juist van moeten hebben.

Plagiaat

Het is daarom bijzonder, dat er eindelijk een groep ontwerpers en illustratoren is opgestaan, die zich openlijk verzet tegen het plagiaat, gepleegd door een aantal grote modebedrijven. Het gaat onder andere om de grote merken Mango en Zara, die ontwerpen zonder toestemming bewerkten voor hun kledinglijn. Het plaatje hierboven illustreert de mate van overeenkomst tussen de illustraties van de Amerikaanse Tuesday Bassen en de namaak. De tekeningen van Tuesday zijn nagenoeg één op één overgenomen door Zara.

Merkenrecht

Zara ontkent dat en zegt, dat ‘het gebrek aan onderscheidend vermogen het erg moeilijk maakt om te zien hoe een groot deel van de wereldbevolking het design met Tuesday Bassen associeert’. Hier verraadt zich onmiskenbaar de taal van een merkenrechtadvocaat.

Bescherming

Maar de advocaat van Zara maakt een fout. Hij benadert ten onrechte het design als een merk en zegt in feite dat de illustratie van Tuesday te algemeen is om aangemerkt te kunnen worden als een specifiek door haar gemaakt werk. Maar Tuesday Bassen hééft deze tekening eenvoudig gemaakt. En de tekening is zonder enige twijfel voldoende oorspronkelijk om aanspraak te kunnen maken op auteursrechtelijke bescherming.

Oorspronkelijkheid

Resteert de vraag of de bewerking daarvan een nieuwe (oorspronkelijke) tekening is. Ik was graag voor Tuesday Bassen uit de startblokken gekomen om aan te tonen dat van enige oorspronkelijkheid van het voortbrengsel van Zara geen sprake is. Dit is evident plagiaat. Dat uiteindelijk ook Zara dat inziet blijkt wel uit het feit, dat zij de kleding met de namaak ontwerpen uit de schappen heeft gehaald en bezig is met een ‘oplossing’.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page